Tuesday, October 14, 2014

Kodujuust ja šampinjonid sinihallitusjuustuga

Hei!
Viimased päevad olen üritanud teha kodujuustuga erinevaid kooke. Saime niisama mingi 8 potsikut kodujuustu, mille kuupäev äsja kukkunud. Nii ma siis üritan nendest ruttu lahti saada. :P

Panin ükspäev fb staatuseks ka abipalve, et palun mulle HEAD koogi retsepti, kus oleks sees kodujuust. Üks siis anti, aga kahjuks see meie perele kohe üldse mitte ei meeldi. Maitses nagu munapuder ja ega koostis ka parem polnud..

Kui kedagi huvitab, siis retsept SIIN (Lihtne Kodujuustukook). Lihtne on ta tõesti, kuid ilmselt tegin ma seda esimest ja viimast korda.
Lihtne Kodujuustukook
Väljanägemine ei tulnud mul ka just eriti isuäratav, kuid vähemalt vastas maitsele. :D

Hoopis teine lugu oli Kreeka mee- ja kodujuustukoogiga. Vot see on küll hea! Ilmselt teen seda veel, sest 2 karpi kodujuustu on alles ning üle poole koogi on juba otsas.                                                                             Samuti on väga hea kodujuustu tomatisalat. Mõned komponendid mul küll puudusid, kuid tõesti oli ilma nendetagi väga hea. Sobib nii kartuli kõrvale kui ka niisama eraldi söögina. :) (Retsept allpool)               Viimased päevad olen teinud ka sinihallitusjuustu ja peekoniga šampinjone. Samuti marineeritud šampinjone. 


KREEKA MEE- JA KODUJUUSTUKOOK
Vaja läheb:
Põhi:
*2 dl nisujahu
*3 sl suhkrut
*näpuotsatäis soola
*75 gr võid või margariini 
*2 sl külma vett

 Täidis:  
* 400gr kodujuustu
* 1 sidruni riivitud koor 
* 2 sl vedelat mett
* 8 sl suhkrut
* 4 muna

Serveerimiseks: 
* kaneeli
* vedelat mett (Mina serveerisin tumeda siirupiga, kuna vedelat mett polnud. Samuti panin täidisesse tahket mett. Mitte päris kivistunud, kuid pehmemat.)
Kusjuures ilma kaneelita ja mee/siirupita on ka täitsa hea ja mõnus.

Põhi:
Sega jahu, suhkur ja sool. Näpi hulka toasoe või ja ka külm vesi. (Kui natuke võid enne sulatada, on see töö kergem.) Sega ühtlaseks tainaks (peab jääma ilus pallike, mis ei kleepu kausi külge). Suru tainas võiga määritud 24cm koogivormi põhja ja äärtele. Ise eelistan kasutada küpsetuspaberit, mitte võiga määrida. Samuti on mugavam kasutada lahtikäivat koogivormi. Ääred on retseptis soovitatud katta fooliumiribadega, et need küpsemise ajal alla ei vajuks. Ise sain hakkama ilma selle punktita. Pane vorm tainaga tunniks külma. Eelküpseta põhja 175 kraadi juures u 15 min kuni ning lase jahtuda, kuni valmistad täidise. 
Täidis: 
Vahusta munad suhkruga. (Ise eraldasin munakollase ja -valge ning vahustasin need eraldi, lisasin munavalgevahu segule alles lõpus, jääb kohevam.) Sega hulka kodujuust, hoolikalt pestud sidrunilt riivitud koor ja mesi. Kalla segu seni jahtunud põhjale. Küpseta 175 kraadises ahjus kooki veel u 40 min. (Minul läks küll ligi tund ära ning vahepeal katsin fooliumiga.) 
Serveerimine:
Puista peale läbi sõela kaneeli ja serveeri vedela meega. (Pildil tume suhkrusiirup.) Kuid ausalt, kes kaneeli ei armasta, on ilma selletagi hea. 

Retsepti allikas: Selveri retseptileht



KODUJUUSTU TOMATISALAT

Koostis:                                              *sool, must pipar                                       *300 gr kodujuustu                                  *1 (punane) sibul, ka valgega väga hea   *10 tk kirsstomat (tegin tavalistega)       *4 spl hapukoort (30%,tegin 20%ga)         *2 spl majoneesi                                             *peotäis rohelist sibulat (ei lisanud)
Valmistamine: Tükelda tomatid, haki sibulad. Lisa kodujuust, hapukoor ja majonees. Maitsesta soola ja musta pipraga. Sobib pakkuda nii iseseisva roana kui ka ahju- või keedetud kartulite kõrvale. 




ŠAMPINJONID JUUSTU JA PEEKONIGA

Vaja läheb:
* pakk sinihallitusjuustu
* väike pakk tavalist juustu (reaalselt vaja ainult mõned viilud, oleneb palju teha)
* karp šampinjone
* pakk õhukest peekonid, parim on suitsupeekon, millel on üsna peenikesed ja kitsad viilud ning mida pikemad, seda paremad. Rakvere omad ei ulatunud ümber nt.
* soola

Valmistamine: 
Puhasta šampinjonid ning murra jalad. Jalgu ei pea ära viskama, nendele saab teha marinaadi ning hiljem grillituna või ahjus küpsetatuna on väga head. Kübaratele lisa õrnalt soola- nii sisse kui välja. Iga kübara sisse paras tükk sinihallitusjuustu ning peale tavalist juustu (kui mahub siis ka kübara sisse äärtesse veidi) - nii jääb tulemus kõige maitsvam. Ümber keerata peekoniviil, mida on kõige mugavam kinnitada hambaorgiga. Ahjus piisab umbes 15minutist. 

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete