Thursday, July 10, 2014

Turbakook, Pisarakook, Pitsa

Hei!
Lubasin kunagi, et kirjutan retseptid järgmisesse postitusse. Siin nad siis on! :)


TURBAKOOK (pildil vasakul)


Taigen: 
400g jahu
250g võid
1 muna
100g suhkrut
3 spl kakaod

Sega omavahel ühtlaselt suhkur, jahu ja kakao. Sulata või ja lisa kuivainetele, sega. Lisa muna ja sõtku see taignasse. Taignast vormi päts, mis peaks seisma külmas umbes tunnikese.

Kate:
3pk kohupiima (mitte kohupiimapastat)
4 munakollast
4 munavalget
200g suhkrut
2spl jahu

Sega omavahel kohupiim, munakollased, suhkur ja jahu. Vahusta munavalged ja sega saadud vaht ettevaatlikult kohupiimamassi hulka. See annab viimasele kohevust, aga oluline on tõesti hästi õrnalt segada- mida vähem, seda parem.

Kata küpsetuspaberiga kõrgemate äärtega suurem vorm(võib olla ka ümmargune) või ahjuplaat. Pudista pool taignast sõrmede vahel ühtlaselt vormi põhja. (Mina riivisin ja kui aus olla, siis pressisin põhja kinni ka veel.) Selle peale vala kate ning lõpetuseks pudista teine pool taignast ühtlase kihina katte peale. Küpsedes vajuvad erinevad kihid teineteisest läbi, moodustades uhke mustri, mis tõesti meenutab veidi läbikasvanud turvast.

Küpseta 180 kraadises ahjus kuni tikuga katsudes tainas enam külge ei jää. Sellega võib minna u 50minutit, aga sõltub ahjust. Arvesta sellega, et kohupiimakoogina ei saa seda soojalt süüa kuna ta peab tahenema.



PISARAKOOK (maasikate) ja kohupiimaga (pildil paremal)

500gr muretainast
400gr kohupiima (mitte kohupiimakreemi)
7 muna
1 tk vaniljesuhkrut (mina panen 1 selle väike pakikese ära, mida 10pakikese kaupa müüakse)
300g suhkrut
2spl hapukoort


Pane ahi soojenema ja soojenda 200 kraadini.
Sõtku muretainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja (mina teen plaadi peal, tuleb ilusti plaat täis sellest kogusest) ja pane koogipõhi u 15 minutiks asju küpsema(olenevalt pliidist vb ka vähem- peaasi, et põhja kõrbema ja liiga krõbedaks ei lase). Samal ajal valmista ette kohupiimatäidis. Selleks tuleb kokku segada kohupiim, munakollased, 150g suhkrut, vaniljesuhkur ja hapukoor. Võid kasutada segamisel ka mikseri abi, tuleb mõnus vahune aga tugev täidis. Kui põhi on 15min küpsenud, võta pann ahjust välja ning vala põhja peale kokku segatud kohupiimatäidis. Kui soovid, siis kohupiimatäidise peale võid lisada ka maasikate viilud(või tervel kujul). Pane kook uuesti ahju ning lase sel küpseda 15 minutit.

Samal ajal valmiste ette munavalge- klopi see ühe lusikatäie suhkruga vahule ja siis hakka lisama vähehaaval ülejäänud suhkrut(kokku 150gr), et munavalge muutuks hästi kõvaks (kui keerad kausi teistpidi, siis see endiselt seisab kausis). Võid lisada koha alguses ka pisut sidrunihapet- see aitab munavalgel kõvaks minna. Et koogi peale tekiks pisarad, siis ei tohiks suhkur munavalge sees täielikult sulanud olla, seetõttu tuleb katet väga täpselt valmistada ning silmas pidada just seda, et suhkur tuleb lisada vähehaaval ning vaht peab olema täiesti kõva. (Pisaraid pole mul veel peale tulnud, ainult imetillukesed, olen proovinud igatmoodi, ka tuhksuhkruga. Arvati, et ehk on asi hoopis pliidis kuna ma pole ainus kellel selle pliidiga pisaraid ei tule.)

Kui aeg on käes, võta kook ahjust välja ning kata see munavalgevahuga asetades lusikaga munavalge tupsud üksteise kõrvale ja kattes ära kogu koogi.
Kanna munavalgevaht õrnalt koogile ning küpseta 200 kraadi juures veel 8-9 minutit. Kui kook hakkab õrnalt kuldpruuniks tõmbuma ja beseepinnale hakkavad väiksed mullid tekkima, siis on õige aeg kook ahjust välja tõsta. Lase koogil enne lahtilõikamist jahtuda ning lõika kooki märja noaga.



HAKKLIHAPITSA (pildil vasakul)

Kuna üritan alati pitsat väga odavalt, lihtsalt ja kiirelt teha, siis on mul välja kujunenud selline retsept.
Sellest tuleb peaaegu plaaditäis, oleneb kui laiali jõuad ja viitsid ise tainast venitada. Kattest peaks jaguma ilusti. :)

Vaja:

  • 1 pakk pitsapõhjapulbrit (meie kasutame säästumarketist ostetud tumepunaka pakiga pulbrit, on kõige odavam ja ei jää paks põhi)
  • Vähemalt 800gr hakkliha (kuid mida rohkem, seda uhkem ;) )
  • 2 purki letšot või 2 konservi purustatud tomateid või tomatikuubikuid(mis need väiksemad on säästukas, roheka konservpurgiga, kõige odavamad on kujunenud välja ka kõige paremateks)
  • 2-3 sibulat
  • katteks juustu, vähemalt 300gr (kas siis riivitud või ise riivida)
  • Pitsamaitseainet meie ei kasuta, läheb tavaline sool ja pipar maitse järgi
Eeltööd: Koorida ja viilutaad sibul, riivida juust (meie peres teeb seda kogu aeg Rauno), samal ajal kui mina praen läbi hakkliha. (Ära unusta lisada soola ja pipart!) Kui hakkliha on mõnusalt valmis, lisa sibulad. Prae neid õrnalt. Lõpus lisada tomatikuubikud või letšo, seda siis enam kuuma peal ei pea hoidma. Sega kõik ilusti läbi. Kui on vedelikku liiga palju, olen mina selle lihtsalt ära kallanud, et pitsa liiga löts ei tuleks.

Saadud segu kallan plaadile taigna peale ning panen u 200kraadi juures ahju. Küpsetan seni, kuni põhi on valmis, st tainas ei jää tiku külge. Kui põhi on valmis, siis lisan juustu ja mõneks minutiks veel ahju tagasi- kuni juust on sulanud.

ONGI VALMIS, HEAD ISU! :)




No comments:

Post a Comment